Om
↑ Klicka på menyknappen för fler alternativ.
Funktioner
FindWind rymmer en mängd funktioner, kartor och färgkodade vinduppgifter. Allt detta kan du läsa mer om nedan. Du kan också läsa mer om de funktioner som tillkommer med ett konto på FindWind+ eller ta dig en guidad tur på FindWind.

→ Funktioner på FindWind+.
→ Ta en guidad tur.

↓ Översikt.
↓ Färgskala.
↓ Listor och kartor.
↓ Hjälptexter.
↓ 1481 olika grupper av spots.
↓ Navigera med spotnamn.
↓ Väder och prognoser.
↓ Surfprognos spots.
↓ Surfprognos vecka och dag.
↓ Historik.
↓ Topplistor bästa vind.
↓ Enkelt att hitta dit.
↓ Hjälp FindWind bli bättre.

Översikt ↑

FindWind visar aktuella, framtida och historiska vind och väderförhållanden vid 543 olika platser.
FindWind uppdateras var femte minut och använder just nu information från 548 vindkraftverk, 365 väderstationer och 1616 prognoser från tre olika vädertjänster.

Huvuddelen av dessa 543 platser är avsedda för vindsurfing och kitesurfing. FindWind rymmer också spots för skärmflygning samt flertalet av observationsplatserna från SMHIs sjörapport.

Färgskala ↑

Vindstyrkan visas i färgskala i steg om tre meter per sekund. Fylld markör innebär att vindriktningen är den rätta för surf. Markör med vit botten visar att vinden tyvärr blåser åt fel håll.

  
  
  
  
  
  
  

Listor och kartor ↑

Via huvudmenyn når du listor och kartor för olika grupper av spots. Totalt finns det 1481 olika grupper för exempelvis geografiska områden, städer och postnummer. Läs mer om det nedan.

Listor av spots sorteras baserat på vindförhållanden. Bäst vind överst är den enkla principen. Notera att spots där vindriktningen inte är den rätta för surf normalt inte visas i listor. Du kan välja vilka klassificeringar som ska visas genom att klicka på markörerna ovanför spotlistan.

Från en spotlista kan du välja en spot och se detaljerad information. På motsvarande sätt kan du klicka på spotmarkören på en karta för att öppna ett informationsfönster. Klickar du på informationsfönstret öppnas spotsidan.

Det finns många fler funktioner och om dem kan du läsa mer nedan. Grundtipset är att prova dig fram och att använda de hjälptexter som visas då du klickar på ? i menyn.

Hjälptexter ↑

På ett stort antal platser finns det särskilda hjälptexter dolda och som visas då du klickar på frågetecknet i menyn.

Dessa texter ger hjälp där den behövs och berättar om de olika delarna på sidan samt ger dig tips om vad som är klickbart. Det finns ett stort antal klickbara element här på FindWind, exempelvis är rubriken på en spotlista en snabblänk till motsvarande karta. Fler tips som detta om du klickar på ? helt enkelt.

1481 olika grupper av spots ↑

Via menyn når du endast en bråkdel av de 1481 spotgrupper som finns på FindWind.
Det finns bland annat grupper för postnummer, postnummerområde, ort, län och land samt ett antal andra spotgrupper, exempelvis för surfklubbar.

Du når motsvarande spotlista direkt via adressfältet genom att skriva findwind.se/sps/sökord.
På samma sätt kan du navigera direkt till kartor i både normalt läge och helskärmsläge.
Nedan finner du några exempel. Prova dig fram. Får du ingen träff visas alla spots.

→ www.findwind.se/sps/62368.
→ www.findwind.se/sps/60000.
→ www.findwind.se/mpg/katthammarsvik.
→ www.findwind.se/map/stockholmslän.
→ www.findwind.se/sps/gotland.
→ www.findwind.se/mpg/åwc.
→ www.findwind.se/map/sverige.

Navigera med spotnamn ↑

På samma sätt som för spotgrupper kan du använda spotnamnet direkt i adressfältet för sökning och navigation, exempelvis www.findwind.se/spot/sandviken.
Alla spots på FindWind har också en numerisk identitet, Sandviken på Gotland har äran att bära nummer ett och nås även via www.findwind.se/spot/1.
Nedan finner du några exempel. Prova dig fram. Får du ingen träff visas alla spots.

→ www.findwind.se/spot/gnisvärd.
→ www.findwind.se/mpg/hagapark.
→ www.findwind.se/spot/1.
→ www.findwind.se/map/ystadywc.
→ www.findwind.se/spot/apelviken.

Väder och prognoser ↑

Surfare vill ha rätt vind och rätt väder. Åtminstone inte åska och regn. FindWind visar aktuellt väder samt vind och väderprognoser för de kommande sju dagarna. Dessa skapas genom att väga samman information från tre olika vädertjänster och tillgängliga vindkraftverk för varje enskild spot.

Vädertjänsternas kunskap om hur vädret utvecklas kombineras alltså med vindkraftverkens kunskap om vind och väder just nu.

FindWind använder prognoser från SMHI, Dark Sky och OpenWeatherMap.

→ Se spotsida Sandviken.
→ Se vindgraf Sandviken.

Surfprognos spots ↑

Det ska inte bara blåsa ordentligt. Det ska blåsa i rätt riktningar och det ska blåsa då det är ljust nog att surfa. För alla spots ges därför en särskild surfprognos som tar hänsyn till både tid och till vilka vindriktningar som är segelbara.

Surfprognosen visar de tre bästa timmarnas medelvind i segelbara vindriktningar mellan klockan 08.00-21.00. Medelvind visas tillsammans med klockslagen för de bästa tre timmarna.

Surfprognos vecka och dag ↑

FindWind ger genom surfprognosen en unik överblick över var det blåser bäst den kommande veckan. Läs mer om surfprognos ovan. Veckoöversikten visar den spot som har den bästa surfprognosen på respektive dag. Det finns också möjlighet att se prognos dag för dag.

Surfprognos per vecka och dag kan visas för alla de 1481 grupperna av spots och för dina favoritspots om du har ett konto på FindWind+.

→ Se veckoprognos för Gotland.
→ Se dagens prognos för Gotland.

Historik ↑

På spotsidan visas historiska vindförhållanden för att ge dig en god bild av utvecklingen. Det finns även en särskild sida för djupdykningar i historiska data där du fritt väljer spot och en av flera rapporter exempelvis över de senaste 30 dagarnas vind.

→ Se historik för Sandviken.

Topplistor bästa vind ↑

Var har det blåst bäst? FindWind vet och erbjuder dig topplistor över de spots där det blåst bäst under gårdagen och under den senaste veckan. Likt för surfprognosen är det bara vind i segelbara riktningar som räknas. Topplistorna baseras på medelvind mellan klockan 08.00-21.00.

→ Bäst vind igår på Gotland.

Enkelt att hitta dit ↑

När du väl valt spot gäller det förstås också att hitta dit. Med stöd av Googles kartor får du vägbeskrivningar från din aktuella position.

Hjälp FindWind bli bättre ↑

Saknas din favoritspot? Det är enkelt att lägga till fler. Skicka bara position, namn, en kort beskrivning och lämpliga vindriktningar till peter@findwind.se.

Behöver något korrigeras eller läggas till? Kontakta peter@findwind.se för att justera vindriktningar eller göra andra förbättringar på en viss spot.

Har du fotograferat ett bra panorama? Panoramas är en variant av Google Streetview och finns redan för många spots. De kan dock gärna både bli fler och bättre. Hämta appen för Android eller iOS, skapa ett panorama nästa gång du surfar och hör sedan av dig till peter@findwind.se.

Har du ett annat förbättringsförslag? Båda bra och dåligt kan bli bättre. Skicka ditt förslag till peter@findwind.se och håll tummarna för att din önskning ska slå in.